KLEPPEN & POLSTERS
Reparatieatelier voor blaasinstrumenten

Biografie

Als kind werd ik al vroeg geconfronteerd met muziek. Dit gold voornamelijk de blaasmuziek die mijn vader speelde in diverse muziekorkesten. Deze varieerde van Dansmuziek tot later Jazz en Nieuw Orleans Dixiland. Mijn vader werkte in die tijd bij een blaasinstrumenten fabriek (Schenkelaars)en zodoende had ik de toeter al vroeg aan mijn lippen. Het geluid en vooral hoe zo’n instrument nu in elkaar zit vond ik heel interessant. Gaande de tijd is mijn vader zijn eigen werkplaats begonnen en ben ik op mijn 22e bij hem in dienst gekomen. Hij heeft mij de fijne kneepjes van het vak geleerd. Mijn specialiteit is het repareren en onderhoud van de zogenaamde kleppeninstrumenten omdat mijn voorliefde ligt bij de precisie die dit werk vraagt. In mijn vrije tijd speelde ik toen nog wel eens in een bandje dat Fusion speelde maar de muzieksoort vond ik toen toch iets te zweverig. Echt muziek waarderen leer je, denk ik, pas als je wat ouder bent. Je krijgt dan ook meer interesse om aandachtig te luisteren. Na 6 jaar bij mijn vader gewerkt te hebben heb ik 12 jaar bij een muziekzaak gewerkt als reparateur en verkoper en heb mij daar verder ontwikkeld. Later heb ik een tuinhuisje omgebouwd als reparatie atelier. Dit begon al snel uit zijn voegen te groeien. We hebben toen een nieuw huis met mooie werkplaats gezocht. En zijn verhuisd. Vanaf augustus 2008 heb ik daar een mooie werkruimte tot mijn beschikking, waar inmiddels alles zijn plek heeft gekregen.

Nieuwe locatie

Ik kreeg meer behoefte om mij echt verder te gaan specialiseren in kleppen instrumenten en alles wat daar omheen hangt (bijvoorbeeld: orthopedische aanpassingen) Daarnaast wilde ik meer de tijd kunnen nemen voor de klant. Daarom heb ik de beslissing genomen zelf een reparatieatelier op te zetten. Ik ben nu al weer een tijdje bezig en er zijn steeds meer mensen die hier hun weg naartoe vinden. Zo was een van mijn eerste klanten Maceo Parker. Een grote eer. Hij speelde later die avond in de Effenaar. In oktober 2008 is ons bedrijf verhuisd naar de Joh. van de Waalsweg 98 in Eindhoven. In dit atelier zijn alle machines en gereedschappen aanwezig om het product zo af te leveren dat het voldoet aan zowel mijn eisen als die van de klant.

Reparatie beker

De beker van deze Yamaha alt was helemaal omgevouwen. Na de reparatie is er nagenoeg niks meer van te zien. Helaas is het bij gelakte instrumenten zo dat de lak gebroken is geweest door het omvouwen. Dit is alleen weg te werken door het instrument opnieuw te lakken. Klik op de foto om de reparatie in stappen te bekijken.

Revisie

Zo kan een saxofoon eruit zien voor en na een revisie. Het instrument een Conn “Chu Berry” van 1925. Het instrument wordt eerst gereinigd, daarna gepoetst en de kleppen hoogglans opgepolijst, gepolsterd met pisoni of kangaroo polsters. vilt en kurk. Ook heel belangrijk is het vlakken van de toongaten,hierdoor sluit de polster het toongat vele malen beter af om daarna ingebrand te worden.Daardoor sluit de polster beter af en is de kans op een lekkage veel kleiner. Het instrument wordt in elkaar gemonteerd.belangrijk is dat alle speling op de assen en tussen de puntschroeven eruit gehaald wordt. Klik op de foto en je ziet het resultaat.

Facelift

Ook deze Tenorsax Conn Lady Face had een flinke face lift nodig. Het instrument was ooit overgespoten. Je kan zien aan de vlekken die onder de laklaag zitten dat het instrument niet goed voorbehandeld is geweest. Dus met een afbijtmiddel aan de gang en daarna voorzichtig polijsten.Later met de hand flink napoetsen.Het resultaat een mooie Conn lady Face met een echte vintage look. Voorzien van Kangaroe pads en nieuwe  hardstalen naaldveren.